13 Kasım 2015 Cuma

Bosna Hersek Avrupa’nın  ortasında  Osmanlının sessiz Yetim’i.


Bosna Hersek denilince akla hüzün ve gözyaşı gelir.
Oysa Bosna Hersek Baharın Ülkesidir , Sevdanın ülkesidir
Huzurun diğer bir adı da Saraybosna’dır.
Osmanlı ile geçirdiği 500 sene içinde ne vezirler çıkmıştır Travnik’ten
İstanbul’daki Osmanlı Sarayını kalplerine Nakş eden
Hep baharı müjdelemiştir Osmanlıya Bosna Hersek Balkanlar’dan Avrupa’ya
Açılan kapıların anahtarlarıdır Bosna Hersek.
Sadakat ve vefanın örneğidir Bosna Hersek.
Sadakat ve Vefa yüzünden çok acıda çekmiştir unutulmayacak, silinmeyecek izler bırakmıştır kalbinde ama hiçbir zaman gönlünü koparmamıştır Anavatandan.
Bir Bahar sabahı Boşnak Kahvesi yudumlarken Baş Çarşıda Osmanlıdan söz ediyordu Türk grubumuz ve bir fırının önünden geçerken kapıda bekleyen Fırıncı düzgün Türkçesi ile sizin Osmanlıdan konuşmaya hakkınız yok asıl Osmanlı Biziz siz Türklük iddaasında bulundunuz ve bizi buralarda terk ettiniz. Osmanlı olsaydınız bu acıları çekermiydik hiç dediği yankılandı kulaklarımızda. Hala vefa yüklüydü cümleler Sadakat yüklüydü.
İşte tam bu noktada Şahit olduğumuz bu güzel anıları paylaşmak adına Bosna Hersek Turları mızı yüreklerinize sunduk.
Bosna Hersek Turları’mızda  Başkent Saraybosna sokaklarında yürürken Gazi Hüsrev bey Camii’nde soluklanırız Sebil’de avuçlarımız ile su yudumlarız Kurşunlu Medreseden Ezan sesleri yükselir Moriçhan’da türk çayı yudumlarız ,Boşnak Böreği lezzetini tadarız Sac Börek’te.
Bilge Kral Aliya İzzet Begoviç’e Selam veririz Kovaçi Şehitliğinde,Latin Köpründe yaşananlar canlanır gözümüzde .
Bosna Hersek Turları ‘mızda bir Mostar sabahına uyanır gözlerimiz. Mostar Köprüsü yıkılır Hırvat topçular tarafından ve biz tanık oluruz tarihin sessiz çığlığına.
Bosna Hersek Turları’mızda Blagaj’a düşer yolumuz Alperenler Tekkesinde,Sarı Saltuk Babanın zikirleri yankılanır kulaklarımızda, Poçitel’de kaleye tırmanır son Osmanlı köyü oluruz misafirlerine kucak açan
Bosna Hersek Turları mızda Ahmiç te gönlümüz gözümüz keder olur keder dolar katliamı yaşayan biz oluruz küçücük köyde kaybolan yüzlerce yetimden biri olur çaresizliğin anlamını öğreniriz
Biz Bosna Hersek’te tarih olur sizleride bu tarihe Şahit etmek isteriz. Bosna Hersek Turları mız ile bu masum ve bir o kadarda hırçın ülkeyi bizimle keşfetmeye hazır mısınız ?







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder