19 Kasım 2015 Perşembe


Bosna Hersek savaşının olduğu yıllarda sırplar tarafından 10.000 lerce boşnak kadın,çocuk demeden katledilip nehre atılmıştır.
Drina köprüsü ağlayan nehirin köprüsü olarakta bilinir.
Turlarımız sırasında bir misafirimizin anıları aktarmak isterim
‘bosna ziyareti sırasındaki duraklarımızdan biriydi drina köprüsü,
arabadan inip nehrin kıyısına doğru yürürken sesli düşünmüşüm, "bu nehir ağlıyor" kelimeleri dökülmüş ağzımdan, rehberimiz "demek ki siz de hissettiniz, gerçekten burası ağlayan nehirdir, bazıları kızıl nehir de derler, çünkü savaş sırasında dönem dönem kızıl aktı bu nehir, öldürülen boşnakları atarlardı buraya" diyerek cevap vermişti.
dikkatli bakarsanız nehrin hüznünü hissedebilirsiniz, hayatımda hiç o renk bir nehir görmediğimi de eklemeliyim. hala aklıma geldikçe içimi bi hüzün kaplar.
Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü veya Drina Köprüsü, Mimar Sinan tarafından Sokullu Mehmet Paşa adına 1577'te Drina Irmağı üzerine yapılan 11 gözlü köprüdür.Köprü bugün Bosna-Hersek’in doğusunda yer alan Vişegrad’dadır.
Drina Irmağı’nı kuzey-güney doğrultusunda keser. Eni 7 metreden biraz geniş, uzunluğu 180 metreye yakın olanDrina Köprüsü büyük kesme taş bloklardan yapılmıştır. Özellikle 20. yüzyıl sonunda Bosna-Hersek'te yaşanan iç savaş döneminde köprü ciddi hasar görmüştür.
Köprünün bulunduğu nehir üzerine yapılan baraj sebebi ile bölgedeki su rejiminin değişmesi sonucu temellerinde ve ayaklarında önemli hasarlar ortaya çıkmıştır. Drina Köprüsü’nün restorasyonu Cemal Biyediç Üniversitesi ile işbirliği içerisinde T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilmektedir.

Köprü dünyada, İvo Andriç'in Nobel edebiyat ödülü alan Drina Köprüsü adlı romanı ile tanınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder