19 Kasım 2015 Perşembe



Olimpiyat merkezi Jahoriha Saraybosna’da Jahorina Dağında bulunmaktadır. 1984 yılında Saraybosna ve Jahorinadağı 14.üncü KIŞ OLİMPİYATLARINA ev sahipliği yapmış ve hala Balkanların en büyük kayak ve kış turizm merkezidir.
Dağın en yüksek zirveleri Ogorjelica, 1916 m, Sjendiste 1910m, Kosuta 1907m ve Crni Vrh 1788m rakımlarındadır.
Kış sezonunda Jahorina dağında kar kalınğı ortalama 170 gün boyunca 3 metreye kadar yükselmektedir.
20 kilometre uzunluğunda mükemmel kayak pistine ve saatte 10,000 kişi taşıma kapsaiteli 9 adet teleferik sistemine sahip Jahorina sizleri eşsiz kayak keyfine davet etmektedir.
Jahorina dağı Ekim ayından başlayarak Mayıs ayına kadar yıllık ortalama 170 gün boyunca kar altındadır. On yıllık ortalama kar yüksekliği 106 cm dir.
Bosna-Hersek, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kış mevsiminde kayak merkezleriyle de dikkati çekiyor. 1984 Kış Olimpiyatları'nın yapıldığı Bjelasnica, İgman ve jahorina kayak merkezleri, kış mevsimiyle birlikte özellikle hafta sonları kayak ve doğa tutkunlarını ağırlıyor.
Savaş sırasında hiç hasar görmeyen jahorina, Saraybosna'ya 28 kilometre uzaklıkta. Sırp Cumhuriyeti sınırlarında kalan, kışın kar kalınlığının 3 metreyi bulduğu Yahorina'da, 25 kilometre uzunluğundaki kayak pistleri kullanılabiliyor.
Dört telesiyej ve dört teleskinin hizmet verdiği merkezde ayrıca kayak krosu, kızak, gece kayağı ve yürüyüş için uygun alanlar ile bir kayak okulu ve kayak servisi de bulunuyor.
Kayak pistlerinin yakınında ise büfeler, güneşlenme noktaları ve dükkanların bulunduğu jahorina 'daki otellerin 1400 yatak kapasitesi mevcut.
Kaliteli ve devamlı kar yağış ile Kasımdan Marta kadar Bosna Hersek'teki dağlar kış sporları için harika bir iklim sunmaktadır. Saraybosna'da yapılan XIV. Kış Olimpiyat Oyunlar o zamana kadar ki yapılmış en başarılı Olimpiyat oyunlarıdır. O günler çoktan gitmiş olmasına rağmen, kaliteli meyiller hâlla oradadır. Saraybosna'nın Bjelasnica, İgman ve Jahorina dağlarına olimpiyat kayak ruhu dönmektedir. Çeşitli alanlarda hizmet veren yeni ve modern konaklama tesisleriyle Saraybosna'daki kayak merkezleri güneydoğu Avrupa'da bulunanların en iyileridir.
Bosna Hersek'te kayak yapmanın hızlı, eğlenceli ve ucuz olması Bosna Hersek'teki kayak merkezlerini yabancı turistler için önemli bir destinasyon haline getirmiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder